Det Teknisk-Naturvidenskabelige Basisår 2003 - 2004

Computerstøttet Beregning

Naturvidenskab - Datalogi/Software/Matematik
1. kursusgang

Mandag den 9. februar 2003,  kl. 12:30
Auditorium 5

Dagens program

Bemærk, at vi i dag ikke følger standardskemaet for en kursusgang.

12:30-13:30
Introduktion til kurset. Gennemgang af afsnittene 1.1, 1.2 og 1.3 i Turner. Det handler om de indledende ting om talsystemer, repræsentation af tal i en computer, og afrunding.
13:30-15:30
Opgaveregning og computereksperimenter i grupperne. Se opgaveliste nedenfor.
15:30-16:15
Forelæsning i Auditorium 5. Gennemgang af afsnittene 1.4 og 1.5 i Turner. Emnerne er mål for fejl, samt regning med flydende tal.

Opgaver

 • Gennemkør Maples "New User's Tour". Denne tur startes under "Help"-menuen og giver en elementær introduktion til programmet.
 • Maple opgaver:
  Opgaverne findes på et Maple worksheet her.
 • Kommentarer

  Materialet i det første kapitel af Turner er lidt tungt. Det er emner som vi vil komme tilbage til flere gange. I første omgang gælder det om, som Turner siger til sidst i kapitel 1 (midt på side 19):
  This chapter has provided a very superficial overview of an extensive subject, and has, I hope, raised at least as many questions in your mind as it has answered

  Dernæst drejer det sig om at komme i gang med computereksperimenterne. Hvad man i første omgang skal få ud af kapitel 1 er en forståelse for, hvordan en computer regner med flydende tal. Hvad skal man passe på, og hvad kan gå galt?

  Problemerne som er beskrevet i kapitel 1 er i høj grad relevante i virkelighedens verden. Det kan gå både rigtig galt og blive meget dyrt! Se her for en beskrivelse af nogle af de værste katastrofer.

  Resten af kurset kommer i høj grad til at illustrere, at i rigtig mange tilfælde kan man løse de problemer, som dukkede op i kapitel 1, ved passende valg af algoritmer og metoder.


  Redigeret den 2. februar 2004 af Kim Knudsen