Course Overview

Underviser: Søren B. Vilsen

Sekretær: Louise Mikkelsen

Beskrivelse: Ofte er virkelige ingeniørrettede og naturvidenskabelige problemer meget komplicerede, og lader sig ikke løse ved at betragte nogle få simple matematiske formler, der er lige til at sætte ind i ens lommeregner. Her er det typisk nødvendigt at betragte problemerne numerisk istedet, og her er Matlab et effektivt værktøj til at løse denne slags problemer. For at kunne løse problemerne med Matlab, er det dog essentielt at kunne programmere i Matlab. Der er således to formål med dette kursus: Det ene er at lære at bruge Matlab til at løse problemer på numerisk vis, og det andet er at tilegne sig basale evner indenfor programmering via Matlab. Vi ser på basale begreber, samt hvordan man strukturerer sine programmer på fornuftig vis, og desuden hvordan man kan bruge Matlab til at håndtere og præsentere data. Da man ikke bliver en god (Matlab) programmør på fem kursusgange, vil kurset også fokusere på hvordan man selv forbedrer sine evner senere hen.

Litteratur: Vi vil ikke anvende en bog til kurset, men istedet bruge noget af alt det information, der er tilgængelig på for eksempel nettet, eller i Matlabs hjælpefunktioner, samt evt. nogle noter.

Eksamen: For at bestå kurset, skal man deltage aktivt i mindst 3 ud af de 5 kursusgange. Desuden skal man aflevere og bestå en mindre opgave (mere information følger senere om opgaven).

Før første kursusgang: Installer Matlab på en bærbar, og medbring denne til opgaveregning. AAU har licenser til at bruge Matlab. For at installere Matlab skal I først lave en Mathworks account. Dette er beskrevet her. Derefter kan I installere Matlab som beskrevet på følgende:
Windows: http://www.ist.aau.dk/guides/applications/matlab/installation-on-windows/
Mac: http://www.ist.aau.dk/guides/applications/matlab/installation-on-mac-os-x/
Linux: http://www.ist.aau.dk/guides/applications/matlab/installation-on-windows/

Sessions

Lektion 1:

Emne: Grundlæggende programmering i Matlab.
Tid & sted: d/m, kl. - først forelæsning i ..., dernæst opgaveregning i grupperum.
Litteratur: Da kurset bygger videre på den erfaring I har fået med Matlab i kurset i efteråret, kan det være en god ide at genopfriske hvad I lærte der. Kig gerne videoerne igennem på http://first.math.aau.dk/dan/software/matlab/ hvis dette ligger lidt fjernt. Her er der også hjælp at hente hvis I har problemer med installationen af Matlab. Kig også gerne slides igennem.
Husk: Udfør punkterne under “før første kursusgang” før I møder op.

Lektion 2:

Emne: Funktioner.
Tid & sted: d/m, kl. - først forelæsning i --, dernæst opgaveregning i grupperum.
Litteratur: Kig gerne slides igennem på forhånd, for at få en ide om hvad funktioner er i Matlab. Vi fortsætter iøvrigt med at bruge begreberne fra sidst (primært if-betingelser og for-løkker), så hvis I kæmpede meget med dem sidst, kan det være en god ide at øve sig lidt på dem (det samme gælder vektorer og matricer).

Lektion 3:

Emne: Design af programmer og fejlfinding, samt numerisk løsning af problemer.
Tid & sted: d/m, kl. - først forelæsning i --, dernæst opgaveregning i grupperum.
Litteratur: Kig gerne slides igennem på forhånd.

Lektion 4:

Emne: Tidsforbrug af programmer og håndtering af data.
Tid & sted: d/m, kl. - først forelæsning i --, dernæst opgaveregning i grupperum.
Litteratur: Kig gerne slides igennem på forhånd.

Lektion 5:

Emne: Løsning af et praktisk problem via Matlab.
Tid & sted: d/m, kl. - først forelæsning i --, dernæst opgaveregning i grupperum.
Litteratur: For at bestå kurset skal i lave en aflevering, der består af en delmængde af dagens opgaver. Se opgavearket idag for detaljer.